mandag den 21. september 2015

Pædagogens rolle

Indkøb af hest.
Det er ikke helt nemt at anskaffe sig en hest. Man må forud have gjort sig en del overvejelser for heste kan fås i mange forskellige racer og størrelser, hvoraf nogle racer eksempelvis er velegnede at springe på og andre ikke. Endvidere varierer prisen på hestene også alt efter den enkeltes hests uddannelse, afstamning og alder. Så det kommer helt an på, hvad jeg, som pædagog vil bruge hesten til.
Til mit pædagogiske forløb kunne jeg godt tænke mig at anskaffe mig islandske heste. Jeg ville personligt sørge for, at anskaffe mig min. to heste, fordi heste er sociale flokdyr, der har brug for kontakt til andre artsfæller. Det er intet lovkrav derom i forhold til lovgivningen om heste og hestehold, men Dyrenes Beskyttelse taler for, at det er den bedste måde at holde hest på, fordi hestene således har mulighed for at pleje, kommunikere og lege med hinanden. Heste der står alene har også lettere ved at blive nervøse og kan udvikle en stresset adfærd. Stressede og utrygge heste kan skade rytteren. Derfor skal hestene være tillidsfulde og rolige og gerne være en vis alder. ca. 8-10 år gamle ville være fint, for så har de noget erfaring med i baggagen. F.eks. kan de læses i en hestetrailer og de er trafiksikre og så er de vant til hverdagens mange lyde. Jeg ville få en lavet en såkaldt handelsundersøgelse, hvor dyrlægen tjekker for sygdomme. Sælgeren skal underskrive en sundhedserklæring og sælger og køber laver en købekontrakt. Der skal tegnes en forsikring som kan dække udgifter, hvis hesten bliver alvorligt syg eller dør. Alle heste skal ifølge lovgivningen have et pas, dette skal altid medbringes ved hestetransport. Se www. hestepas.dk
Den islandske hest tilhører kategorien pony, da racen har en gennemsnitshøjde på 125-134 cm. Det er en robust hesterace og på Island, hvor racen kommer fra er den vant til at bære voksne mennesker hen over store strækninger i naturen. Den islandske hest adskiller sig fra andre hesteracer, da den har to særlige gangarter nemlig pasgang og tølt. Den er en hest med fyldig pels, som gør at den kan klare hårdt klima. på Island lever mange af dem halvvildt i det fri og derfor ville den egne sig til at gå på løsdrift i Danmark. Den er stærk og kan bruges til køresport.
Det pædagogiske forløb med hestehold skal handle om det at holde dyr, som en meningsfuld aktivitet for voksne i den beskyttede beskæftigelse. Jeg forestiller mig et samarbejde mellem turisme steder og værkstederne, hvor mennesker med nedsat funktionsevne kan tage sig af pasning og pleje af hestene. De får mulighed for at knytte sig til hestene og samværet mellem menneske og dyr er meget lærerigt og givende for et menneskes livskvalitet.  De kunne selv ride ud på ture eller trække turister på islandske heste rundt på ture, hvor naturen kan nydes af både turister og borgere. Vi kunne også ride ud på ture med hestevogn. Det kræver så blot at jeg som pædagog sættes ind i hvordan dette monteres på hesten og at man har prøvet selv at være kusken. Ved at inddrage turisme inkluderes de udviklingshæmmede også i lokalsamfundet. PÅ Als er vi omgivet af hav og vi har mange skove, hvor der er etableret rideruter. Der er mange friluftsaktiviteter forbundet med dette f.eks. bål og bålmad som man kunne inddrage borgerne i.

Kilder: Dyrenes beskyttelse, Min store hestebog.  


Ingen kommentarer:

Send en kommentar