mandag den 21. september 2015

Sæt vilde heste ud i Danmark!

Hesten er det pattedyr på jorden som har haft en af de største naturlige udbredelser i verden. Heste har levet vildt i naturen i Europa, Asien og Alaska, og de har været i stand til at tilpasse sig både varme og kolde klimaer.
Hesten har haft stor betydning for økosystemerne i de forskellige klimaer fordi hesten var god til at æde de grove græsarter. Mange steder blev de ved med at æde indtil græsset blev bidt helt ned. De lavede stier når de gik rundt i terrænet og medvirkede til at plantefrø kunne sprede sig. De hestepærer de efterlod var vigtige for insekter og svampe. Der findes i vores del af verden ikke mange rovdyr der er store nok til regulere hestebestanden. En trussel for hesten kunne være, hvis ulven vendte tilbage pga. klimaforandringerne. Hestebestanden reguleres af fødemængden.
Der findes nogle semi-vilde heste i Danmark b.la. ved Skjern å og på Sydlangeland.
Naturen savner den store vilde hest til at græsse så naturområder ikke gror til. Når naturområder gror til forsvinder sjældne planter, således er hesten en vigtig brik i økosystemernes balance.
Herhjemme taler man for at genudsætte hesteflokke i nationalparker. En af stederne er nationalpark Vadehavet. Man ønsker at heste igen kan genindsættes i den danske natur for at deres økologiske funktion skal vende tilbage og vi kan få en mere selvforvaltende natur og vi kan bevare en stor artsrigdom i Danmark.
Hesten blev tæmmet for godt 6000 år siden, men mennesket har jaget heste i mindst 300.000 år.


Kilde: http://mobil.dr.dk/#artikel/nyheder/viden/miljoe/grafik-slip-hestene-fri-og-genopret-naturen





Fakta om vilde heste

Ingen kommentarer:

Send en kommentar